Broccolipaj med klös...

Ett gott recepet från tidningen Laga Lätt. Jag använde dock lite mindre vetemjöl och lite mer kruskakli än i orginalreceptet...

Ingredienser:
50 g smör i kuber
2 dl vetemjöl
1 dl kruskakli
250 g kesella (10 %)
1 krm salt
Broccoli (ca 300 g)

3 ägg
1,5 dl mjölk
50 g riven ost
1 tsk salt
1,5 krm nymalen svartpeppar


                   


Beskrivning:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Mixa smör, mjöl och kruskakli till smulor i en matberedare.
3. Tillsätt kesella + salt och mixa snabbt ihop till en deg.
4. Tryck ut degen i en pajform, ca. 24 cm i diameter.
5. Grädda pajskalet i ca. 10 minuter mitt i ugnen.
6. Koka broccolin och dela i lagom stora bitar.
7. Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar.
8. Fördela broccolin i pajskalet och häll över äggblandningen.
9. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Tacokrydda...

Gör din egen tacokrydda för att slippa onödiga tillsatser...


Ingredienser:
2 tsk salt
2 tsk vitlökspulver
2 tsk chilipulver
2 tsk spiskummin
2 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
1 msk paprikapulver
1 msk oregano
2 tsk maizenamjöl


Beskrivning:
Blanda alla ingredienser noga.
FÄRDIGT!

Tortillabröd...

Det här receptet är för 4 personer...


Ingredienser:
6 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk salt
50 g margarin
Vatten

                        


Beskrivning:
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Smula ned smöret i mjölblandningen och finfördela med fingrarna.
Häll över i en stråle lite vatten i taget tills du känner att degen går att knåda.

Forma till 2,5 cm bollar, kavla ut med mjöl och grädda i en teflonpanna utan margarin.
Stapla dom färdiga tortillasbröden och lägg över en kökshandduk.


BBQ-marinad...

Det här receptet räcker till ungefär fyra skivor kött.

Ingredienser:

½ dl chilisås
½ dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk vitvinsvinäger
2 tsk soja
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan
Svartpeppar


Beskrivning:
Blanda ihop alla ingredienser noga. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och vänd runt ett par gånger så marinaden fördelas över köttet. Låt påsen ligga i kylen i minst två timmar innan grillning. Vänd påsen lite då och då.


Supergott! Kommer aldrig mer köpa marinad...


Receptet är hämtat från internetkokboken.se

Citronsås till fisk...

Ingredienser:
1,5 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
Skalet från 1 citron
Saft från citron (2 tsk)

Beskrivning:
Blanda alla ingredienser och låt sjuda någon minut.
Färdigt!

Sjörövarfisk...

Det här receptet kommer från Förkväll...

Ingredienser:
400 g frysk fisk
1 tsk salt
2 dl Kelda citronsås eller hemgjord citronsås
1 dl riven ost

1 kg mjölig potatis
2 dl mjölk
1 msk smör o rapsolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar


                   




Beskrivning:
Tina fisken.
Skala potatisen och dela den i mindre bitar så den kokar fortare.
Koka potatisen.
Lägg fisken i en ugnsform och salta.
Rör ihop potatis, smör, mjölk, salt och peppar.
Gör citronsås.
Klicka ut moset runt om kring.
Häll såsen över fisken.
Strö över osten och gratinera i 25 minuter på 250 grader.



Banankaka...

Det här receptet kommer från den rutiga boken Sju sorters kakor.

Ingredienser:
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 bananer (ca 400 g)
0,5 dl kallt kaffe



                   


Beskrivning:
Smörj och bröa en hålform (eller annan), ca 1,5 liter.
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt ett ägg i taget.
Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och kryddor.
Tillsätt mjölblandningen i smeten.
Mosa bananerna och tillsätt dem och kaffet.
Grädda kakan i nedre delen av ugnene ca 1 timme.


Vaniljkräm...

Leilas vaniljkräm. Perfekt att ha i tårta! Receptet är för två personer men var lagomt mycket för en medelstor marsipantårta...


Ingredienser:
2,5 dl 3% mjölk
0,5 vaniljstång
0,75 dl strösocker
3,5 st äggulor
0,75 dl maizena
25 g mjukt smör


Beskrivning:
Ställ en bunke i frysen så den blir riktigt kall.
Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna.
Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.
Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning.
OBS! Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.
Det går fort när det väl börjar tjockna och kan lätt bli klumpar.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl.
Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.
Om krämen är för tjock kan man vispa ner lite mer mjölk när den har kallnat.


Räkpaj...

I lördags så gjorde jag en jättegod räkpaj! Nästa gång funderar jag dock på att använda grövre mjöl till pajdegen. Dinkelmjöl skulle nog passa bra.

Ingredienser:
125 g smör
3 dl mjöl
3 msk kallt vatten

100 g skalade räkor
100 g brocoli
1 tsk curry

2 ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
Dill
Salt och peppar


                   



Beskrivning:
Finfördela smöret i mjölet, tillsätt vatten och knåda ihop till en deg.
Tryck ut pajdegen i en form och låt den vila i kylskåp en stund.

Grädda pajskalet på 225 grader i 15 minuter.
Sänk sedan värmen till 175 grader.

Skala räkorna och koka brocolin,
Fräs räkorna, brocolin och curryn i lite smör.

Lägg räckorna och brocolin i pajskalet.
Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, peppar och dill.
Häll över äggstanningen.
Grädda pajen i cirika 40 minuter på 175 grader.


RSS 2.0