Gnocchi med örtkyckling...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 5 maj 2010.

Ingredienser:
4 kycklingfiléer (ca 500 g)
2,5 dl vatten
1,5 dl crème fraiche
0,5 kruka timjan
1 kruka persilja
0,5 hönsbuljongtärning
2 krm nymalen svartpeppar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja

1 pkt gnocchi-pasta (500 g)

Beskrivning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
Häll över vatten och fraiche.
Plocka och hacka timjan samt hälften av persiljan och strö det över kycklingen.
Smula över buljongtärningen, peppra.
Skala och krossa vitlöken, lägg den i formen.
Ringla över oljan.
Grädda kycklingen i ugnen i ca 25 minuter (kontrollera så den är genomstekt).
Låt kycklingen svalna, riv den i bitar med händerna och spara såsen.
Koka pastan och blanda den med kycklingen och såsen.
Tillsätt resten av persiljan och låt såsen koka in i pastan i ca. 2 minuter.

Kladdkaka med mörk choklad...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 5 maj 2010.

Ingredienser:
150 g smör
100 g mörk choklad (70 %)
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 krm salt
1 msk smör









Beskrivning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Bryt sönder chokladen och låt den smälta i smöret under omrörning.
Vispa ägg och socker men inte för pösigt för då blir kakan fluffig istället för kletig.
Vispa i smör-/chokladblandningen.
Tillsätt mjöl och salt med en slickepott.
Smöra en form (ca 15x22 cm).
Häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter.


Köttfärsröra med trattkantareller och messmör...

Receptet kommer från Snabbt & Smalt - 70 middagar på max en halvtimme.

Ingredienser:
300 g färska trattkantareller eller 20 g torkade
1 msk smör
300 g nötfärs
1 gul lök
salt
peppar
1,5 dl crème fraiche
1 dl messmör

280 g pasta

Cocktailtomater





Beskrivning:
Koka pastan.
Stek trattisarna snabbt i hälften av smöret i en het stekpanna.
Lägg svampen åt sidan.
Stek nötfärsen i resten av smöret.
Hacka löken grovt och låt den fräsa med.
Salta och peppra.
Tillsätt fraiche, messmör och trattisarna.
Låt såsen koka ihop i någon minut.
Servera den med pasta och cocktailtomater.


Hamburgerbröd...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 5 maj 2010.
12 bröd, 236 kcal/bröd.

Ingredienser:
1 dl vatten
2 dl mjölk
25 g jäst
4 msk rapsolja
0,5 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
1,5 dl durumvetemjöl
7,5 dl vetemjöl (ca 450 g)
4 msk sesamfrön





Beskrivning:
Värm vatten och mjölk till 37 grader.
Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
Tillsätt resten av mjölkblandningen samt olja, socker, salt, ägg och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig med en trägaffel.
Låt degen jäsa under bakduk i ca. 45 minuter.
Dela degen i 12 bitar på mjölat bakbord.
Forma till bullar och platta till lätt med handen.
Pensla bröden med lite vatten.
Strö över sesamfrön.
Låt jäsa under bakduk på bakpappersklädd bakplåt i ca. 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
Låt svalna på galler.

Citronpaj med yoghurt och kokos...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 3 mars 2010.

Ingredienser, pajskal:
3 dl vetemjöl
125 g kylskåpskallt smör skuret i bitar
1 ägg

Ingredienser, fyllning OBS FEL!:
125 g rumsvarmt smör
5 dl strösocker
4 stora ägg
1 citron
2 dl turkisk yoghurt
150 g kokosflingor

Det blir alldeles för mycket fyllning. Ska testa att göra det här receptet igen och ändra mängden...





Beskrivning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa mjöl och smör till en smulig massa i matberedare.
Tillsätt ägget och kör till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbara kanter (24 cm i diameter).
Låt vila i kylen i 20 minuter.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Vispa smör och socker poröst med en elvisp.
Vispa i ett ägg i taget.
Skrubba citronen i ljummet vatten.
Riv skalet och pressa juicen.
Tillsätt citronskal, juice, yoghurt och kokosflingor till fyllningen.
Häll fyllningen (så mycket som du får plats med) i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 45 minuter.

Turboglass...

Ingredienser:
500 g turkisk yoghurt
1,5 dl florsocker

Beskrivning:
Vispa yoghurt och florsocker med en visp.
Ställ in i frysen ca. två timmar före servering.
Rör om då och då med en gaffel så att yoghurten fryses jämnt till en fluffig glass.

Tomatdipp...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 2 februari 2010.

Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 d soltorkade tomater i olja (70 g)
1 dl crème fraiche
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar

Beskrivning:
Skala och grovhacka vitlöken.
mixa den med soltorkade tomater och crème fraiche till en grov dipp.
Sakta och peppra.

Potatis i kokosmjölk...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 2 februari 2010.
För fyra personer 411 KCAL/portion.

Ingredienser:
600 g potatis, fast sort
1 msk rapsolja
1 burk kokosmjölk
1 msk röd currypaste
2 dl frysta gröna ärtor
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
0,5 kruka koriander





Beskrivning:
Skala och skär potatisen i mindre bitar.
Stek dem i oljan i en gryta tills de börjar få färg, ca. 3 minuter.
Blanda kokosmjölk och currypaste, tillsätt till potatisen.
Låt potatisen puttra under lock i ca. 10 minuter.
Tillsätt ärterna till grytan.
Låt allt bli genomvarmt, salta och peppra.
Plocka korianderbladen, strö dem över grytan och servera.

Spaghettiwook...

Receptet kommer från Snabbt & Smalt - 70 middagar på max en halvtimme.
4 portioner.
456 kalorier/portion.

Ingredienser:
2 gula lökar
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
300 g nötfärs
2 morötter
1 burk vattenkastanjer
4 msk japansk soja
1 röd chilifrukt
100 g böngroddar
salt
peppar
280g spaghetti


                   


Beskrivning:
Koka spaghettin
Dela löken först på hälften och därefter i tunna skivor.
Woka löken i olja.
Pressa över vitlöken.
Smula ner köttfärsen och låt den få färg.
Skär morötterna i stavar.
Blanda ner morötter och vattenkastanjer.
Låt fräsa i några minuter.
Tillsätt spaghetti, soja, finhackad chili och böngroddar.
Smaka av med salt och peppar.



Gott och lättlagat. Lite annorlunda vardagsmat helt enkelt :)

Jag hade inte i några böngroddar för det hittade jag inga och sojan jag använde heter EKOLOGISK - ljus soja premium och är av märket Pearl River Bridge.

Rostad kyckling med örtiga grönsaker

Receptet kommer från Laga Lätt nr 2 februari 2010.
För fyra personer 593 KCAL/portion.

Ingredienser:
5 morötter
500 g potatis
1 fänkål (350 g)
1 gul lök
1 rödlök
900 g kycklingben
0,5 kruka timjan
0,5 kruka rosmarin
2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk olivolja
1 citron (pressa och använd juicen)





Beskrivning:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär morötter och potatis i bitar.
Ansa och skär bort rotstocken från fänkålen, klyfta den.
Skala och klyfta lökarna.
Lägg morot, potatis, fänkål, lök, kyckling, timjan och rosmarin på en plåt.
Salta och peppra.
Ringla över oljan och pressa över citronjuicen.
Blanda väl och rosta mitt i ugnen i 35 minuter.

Fiskgratäng

Ingredienser:
600 g djupfryst fisk
0,5 tsk salt
2 krm peppar
500 g räkor (med skal)
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mjölk
0,5 dl hackad dill
1 dl riven ost

Beskrivning:
Tina fisken och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg fisken i en lätt smord ugnssäker form.
Krydda med salt och peppar.
Täck med aluminiumfolie.
Tillaga fisken i 200°C, ca 15 min.

Skala räkorna.
Smält margarin eller smör i en kastrull på svag värme.
Lyft kastrullen från värmen.
Rör i vetemjölet.
Tillsätt mjölken och rör om.
Sätt tillbaka kastrullen på plattan.
Koka såsen 3-5 min.
Tillsätt de skalade räkorna och hackad dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen ovanpå fisken.
Strö över riven ost.
Gratinera i 250°C, ca 10 min eller tills den fått vacker färg.


RSS 2.0