Mumsigt morotsbröd...

Ingredienser:

1 1/2 dl havregryn
4 1/2 dl vatten
1 dl grahamsmjöl , 60 g
1 - 2 morötter , 200 g
1 1/2 russin , 100 g
50 g jäst
2 dl vatten
1 msk olja
1 msk salt
10 dl vetemjöl , 600 g 

Beskrivning:

Koka havregrynen till gröt med vattnet ett par minuter.
Tillsätt grahamsmjölet och ställ gröten åt sidan att svalna.
Smörj två formar à 1 1/2 l.

Skala och riv morötterna.
Smula jästen i en bunke och häll 2 dl ljummet vatten, 37°, över den.
Rör tills jästen löst sig och tillsätt då olja, salt, den ljumma gröten, morötterna och vetemjölet.

Arbeta degen 10 min för hand eller 5 minuter i maskin.
Degen är ganska lös, dela den i två delar som formas till mjuka längder.
Lägg dem i formarna. Släta till ytan, pudra med vetemjöl och låt jäsa ca 30 min under duk.
Värm ugnen till 200° och grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 45 min.
Ta ut formarna, låt de kallna lite, stjälp upp bröden och låt dem kallna insvepta i handdukar innan de skärs upp.


Går utmärkt att frysa =)





\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\



Receptet är kopierat nästan rakt av från matklubben.se

RSS 2.0