Mormors bröd...

Det här är ett recept jag hittat på Matklubben.se.

Ingredienser:
5 dl vatten, 37 grader varmt
50 g jäst
2 ägg
1,5-2 dl farinsocker
1 rågad tsk salt
14-16 dl rågsikt


                   


Beskrivning:
Smula jästen i en stor bunke.
Vispa äggen i en skål så att de blandar sig ordentligt.
Häll 1 dl fingervarmt vatten över jästen och rör så att jästen löser sig.
Rör i resten av vattnet.
Blanda i farinsocker, salt och ägg.
Rör i rågsikten noggrant, en deciliter i taget men spara ca 1 dl till utbakningen.
Låt degen jäsa 30 minuter under bakduk.

Ta upp degen, knåda den på mjölat bakbord och baka ut den
(antingen till 2-3 limpor eller 4 brödkakor).
Lägg dem på plåtar.
Sätt ugnen på 200 grader och låt degen bröden jäsa 30 minuter under bakdukar.

Grädda bröden så här:
Brödkakor 12-15 minuter mitt i ugnen
Limpor 25-30 minuter längst ner i ugnen



Jag hade inte så mycket rågmjöl så jag blandade hejvilt med lite fullkornsvetemjöl och grahamsmjöl men det fungerade alldeles utmärkt :) Brödet blev väldigt sött och jag vet inte riktigt vad jag tycker om det men det är hur som helst skönt med lite variation :)

Ernst rustika bröd med ajvar och oliver...

Fick det här receptet av Simone. Det var ett ganska lättbakat bröd trots att det kanske ser lite krångligt ut. Jätte roligt att göra och ojoj vad gott det var nygräddat. Kan tänka mig att baka sånt här bröd och ha till grillmaten i sommar. Mumma!

Ingredienser:
1 paket jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0.5 l fingervarmt vatten
10 dl mjöl
3 msk olivolja
5 msk Ajvar Relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver


                     


Beskrivning:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt.
Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda.
Häll sedan i olivoljan och blanda.
Tillsätt mjölet i omgångar och blanda.

Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten.

När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen.
Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock.
Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen.
Strö på rosmarin och flingsalt.
Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen.
Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle.
Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut.
Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor.
Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.



Jag använde ingen ajvar, använde grovt mjöl, strödde över 2 dl hackade oliver istället för 1 dl och jag använde timjan istället för rosmarin eftersom jag inte hade rosmarin hemma. Det blev jätte mumsigt och framförallt fint :D

 


Lila marsipantårta...

Ingredienser:
Tårtbotten
Hallonsylt
Vaniljkräm
Grädde
Marsipan



                    


Beskrivning:
Gör egen hallonsylt (frysta hallon och syltsocker kokas snabbt ihop)
Baka tårtbotten
Gör marsipanen
Gör vaniljkräm
Vispa grädde (gärna med lite äkta vanilj i)

Dela tårtbotten så du får tre delar.
Lägg hallonsylt på första lagret.
Lägg på andra lagret och bred på vaniljrkäm.
Lägg på tredje lagret och täck toppen och kanterna med lite grädde.

Kavla ut marsipanen mellan plastfolie.
Ta bort översta lagret plastfolie och vänd försiktigt marsipanen över tårtan.
Lossa plastfolien och skär bort överflödig marsipan.
Garnera tårtan med t.ex. en marsipanros, bokstäver i marsipan eller olika mönster av florsocker.

 


Tårtbotten...

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver





Beskrivning:
Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner i smeten.
Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i cirka 40 minuter.

 


Hemgjord marsipan...

Ingredienser:
200 g sötmandel
200 g strösocker
1 äggvita
1-2 msk kallt vatten (om du färgar med hjälp av saft, använd det istället)
300-400 g florsocker
(eventuellt valfri hushållsfärg)


Beskrivning:
Skålla och skala mandeln.
Mixa mandlarna fint med matberedaren.
Tillsätt strösocker och se till att allt mixas.
Tillsätt äggvitan och vatten och kör till en hård smet.
Tillsätt florsocker i omgångar och eventuellt mer vatten.
Kör tills allt blandats väl.
Färga in med valfri saft eller hushållsfärg.
Blir mandelmassan torr under arbetets gång kan den friskas upp med lite kallt vatten.

Det behövs inte riktigt så mycket florsocker. Pröva er fram...


Dinkelpizza...

Ingredienser:
25 g jäst
2,5 dl vatten
3 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
2 msk olja

Riven ost
Smörstekta kantareller
Ruccola
Lufttorkad skinka
Olivolja
Flingsalt






Beskrivning:
Värm vattnet till fingertemp (37 grader) och häll över jästen.
Tillsätt salt och olja i degspadet.
Blanda mjölet och rör ner det i spadet.
Knåda degen tills den blir fast och fin och tryck ut den på bakplåtspapper.
Strö över ost och kantareller.
Grädda mitt i ugnen på 200 grader tills osten smält och pizzan fått fin färg
Riv skinkan i små delar och fördela den fint över den nygräddade pizzan.
Lägg på ruccolan, ringla lite olja och strö över lite salt.
Mums!

Marockansk kyckling...

Ingredienser:
3 dl couscous
1 l kokande kycklingbuljong
4 tsk olja
2 medelstora gula lökar (skurna i tjocka skivor)
8 medelstora kycklingfiléer (tärnade)
0,5 förpackning krossade tomater (200 g)
0,5 tsk spiskummin
10 torkade aprikoser (hackade)
1 burk kikärter (400 g, sköljda och avrunna)
0,5 tsk torkad flagad chili
1 tsk mald kanel
salt och peppar



Beskrivning:
Lägg couscousen i en skål och häll över 5 dl av kycklingbuljongen (låt stå och svälla).
Fräs lök och kyckling i en stor stekpanna tillsammans med oljan.
Blanda ner tomater och spiskummin, låt koka 5 minuter.
Häll i kycklingbuljong, tillsätt aprikoser, kikärter, chili, kanel, salt och peppar.
Låt sjuda utan lock i 10 minuter (eventuellt längre, kolla ärtorna).


Receptet kommer från Viktväktarna.
4 enorma portioner à 10 points.


RSS 2.0