Ernst rustika bröd med ajvar och oliver...
Fick det här receptet av Simone. Det var ett ganska lättbakat bröd trots att det kanske ser lite krångligt ut. Jätte roligt att göra och ojoj vad gott det var nygräddat. Kan tänka mig att baka sånt här bröd och ha till grillmaten i sommar. Mumma!
Ingredienser:
1 paket jäst
1 msk salt
3 tsk honung
0.5 l fingervarmt vatten
10 dl mjöl
3 msk olivolja
5 msk Ajvar Relish
1 msk rosmarin
1 msk flingsalt
1 dl svarta oliver
Beskrivning:
Smula ner jästen i en bunke.
Häll i en msk vanligt salt och blanda försiktigt tills jästen har löst upp sig helt.
Blanda i honungen och det fingervarma vattnet och blanda.
Häll sedan i olivoljan och blanda.
Tillsätt mjölet i omgångar och blanda.
Om degen inte har fått en bra konsistens tillsätt mer mjöl tills degen inte klibbar och den släpper från kanten.
När degen fått en lagom konsistens är det dags att knåda degen.
Kavla sedan ut degen så den blir ca 0,5 cm tjock.
Smeta ut ett jämt lager med Ajvar Relish på hela degen.
Strö på rosmarin och flingsalt.
Hacka de svarta oliverna och strö ut över degen.
Rulla sedan ihop degen, var noga så det blir en tät rulle.
Vrid och fläta sedan brödet, det gör att det håller ihop bättre och inte flyter ut.
Sedan skall brödet jäsa i ca 30, degen skall bli dubbelt så stor.
Grädda sedan i 225 grader i 25-30min.
Jag använde ingen ajvar, använde grovt mjöl, strödde över 2 dl hackade oliver istället för 1 dl och jag använde timjan istället för rosmarin eftersom jag inte hade rosmarin hemma. Det blev jätte mumsigt och framförallt fint :D