Kryddig äppelkaka...
4 skalade och urkärnade äpplen i tärningar
1 msk strösocker (om du använder syrliga äpplen)
2 msk vatten
100 g margarin
3,75 dl vetemjöl
1,25 dl farin (eller vanligt socker)
1 tsk mald ingefära
0,5 tsk malda nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 ägg
Beskrivning:
Lägg äpplena i en kastrull tillsammans med 2 msk vatten och eventuellt socker.
Lägg på lock och värm tills äpplena är mosiga.
Smörj en liten långpanna (25 x 30 cm med 2 tsk margarin).
Sätt ugnen på 175 grader.
Arbeta med fingrarna ihop margarin och mjöl till en smulig massa.
Blanda ner övriga torra ingredienser.
Vispa äggen och rör ner dem.
Lägg hälften av smeten i formen och bred ut den.
Lägg äpplena ovanpå.
Avsluta med andra halvan av smeten.
Grädda i 30 minuter tills kakan fått fin färg.
Skär i bitar och förvara i formen.
Receptet kommer från Viktväktarna.
8 bitar à 5,5 points.
Chokladrutor...
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1,75 tsk bakpulver
1 krm salt
3 msk kakao
1,25 dl farin (funkar även med vanligt socker)
100 g smält margarin
1 tsk vaniljsocker
2 dl vatten
Beskrivning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna eller form (20 x 20 cm).
Blanda mjöl, bakplulver, salt, choklad och socker.
Tillsätt margarin och vanljsocker.
Tillsätt vattnet och rör om ordentligt.
Häll smeten i formen och grädda i 25 minuter (nedre delen av ugnen).
Låt kakan svalna och skär den sedan i bitar.
Receptet kommer från Viktväktarna.
12 bitar à 3,5 points.
Saftig chokladkaka...
Ingredienser:
50 g mörk choklad (70 % kakao)
2,5 dl kakao
100 g margarin
1 dl vatten
4 medelstora ägg
1,25 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl vetemjöl
25 g mald mandel
1 msk florsocker till garnering
Beskrivning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i en rund bakform (18 cm i diamter).
Värm choklad, kakao, margarin och vatten i ett vattenbad utan att röra om.
När allt har smält rör du försiktigt ihop massan.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker i minst 2 minuter.
Vänd försiktigt ner äggsmeten i chokladsmeten.
Vänd sedan mycket försiktigt ner mjölet och mandeln.
Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter.
Låt svalna och sikta över florsocker innan servering.
Receptet kommer från Viktväktarna.
10 bitar à 6 points vardera.
Krämig svamptagliatelle...
250 g tagliatelle
2 tsk olja
2 vitlöksklyftor (finhackade)
400 g championer (skivade)
Saften av 0,5 citron
4 msk kesella
Salt och peppar
Eventuellt finhackad gräslök till serveringen
Beskrivning:
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Värm under tiden oljan i en stor stekpanna.
Stek vitlöken i ungefär en minut, tills den blir gyllengul.
Lägg i svampen, salta och peppra.
Fräs på hög värme i cirka fyra minuter så att svampen mjuknar.
Tillsätt den pressade citronsaften och stek i ytterliggare någon minut.
Ta av stekpannan från plattan och rör ner kesellan.
Låt pastan rinna av och blanda sedan ner den i såsen.
Garnera eventuellt med gräslök.
Dinkelpannkakor...
2 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk Bakpulver
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smör
Beskrivning:
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Vispa ner hälften av mjölken så att det blir en smet.
Vispa ner resten av mjölken och sedan äggen ett i taget.
Låt gärna smeten stå och svälla i en halvtimme och stek sedan i lite smör.