Kyckling i krämig vitvinssås...
Ingredienser:
700 g kycklingfilé
1 gul lök
200 g champinjoner
1–2 vitlöksklyftor
Smör
8 dl hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
Beskrivning:
Finhacka lök och vitlök.
Skär champinjonerna i kvartar.
Dela kycklingen i mindre bitar.
Fräs detta i smör.
Häll på buljong och vin.
Låt det hela småkoka i ca 20 minuter.
Vispa ihop grädde och mjöl och rör ned det i grytan.
Låt det hela koka i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Jag stekte kycklingen separat och kryddade lite extra med timjan och chilipulver.
Använde dessutom lite extra redning för att få såsen tjockare.
700 g kycklingfilé
1 gul lök
200 g champinjoner
1–2 vitlöksklyftor
Smör
8 dl hönsbuljong
1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
Salt
Peppar
Beskrivning:
Finhacka lök och vitlök.
Skär champinjonerna i kvartar.
Dela kycklingen i mindre bitar.
Fräs detta i smör.
Häll på buljong och vin.
Låt det hela småkoka i ca 20 minuter.
Vispa ihop grädde och mjöl och rör ned det i grytan.
Låt det hela koka i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
Jag stekte kycklingen separat och kryddade lite extra med timjan och chilipulver.
Använde dessutom lite extra redning för att få såsen tjockare.
Lax med fetaosttäcke...
Ingredienser:
4 tinade skinnfria laxfiléer
2 dl creme fraiche
100 g smulad fetaost (jag tog 150 g)
salt och peppar
1-2 tsk provencalska örter
Beskrivning:
Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form.
Blanda creme fraiche, fetaost, salt, peppar och örter till en smet och bred över laxen.
Gratinera i ugnen cirka 15-20 minuter ca 200 °C.
4 tinade skinnfria laxfiléer
2 dl creme fraiche
100 g smulad fetaost (jag tog 150 g)
salt och peppar
1-2 tsk provencalska örter
Beskrivning:
Lägg laxfiléerna i en ugnssäker form.
Blanda creme fraiche, fetaost, salt, peppar och örter till en smet och bred över laxen.
Gratinera i ugnen cirka 15-20 minuter ca 200 °C.
Brödkakor...
Ingredienser:
½ l mjölk
3 dl Hett vatten
1 dl olja
1 dl sirap (jag använde mörk)
1 pkt jäst
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor
2 dl Havregryn
Rågsikt
Vetemjöl
Beskrivning:
Häll havregryn i en bunke och häll över det heta vattnet.
Låt stå och svälla tills det är ljummet (37 grader).
Värm mjölken och oljan till 37 grader och lös upp jästen i lite av spadet.
Häll i resten av vätskan samt de avsvalnade havregrynen, sirapen, salt och brödkryddor.
Gör en deg med antingen enbart rågsikt eller 50/50 rågsikt och vetemjöl.
Arbeta till en ej för fast deg och låt jäsa i 30 min.
Baka ut brödkakor i storlek så att det går två på vare plåt (använd bakplåtspapper).
Nagga brödkakorna med en gaffel och låt jäsa på plåten i 15 min.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter tills de fått gyllene färg.
½ l mjölk
3 dl Hett vatten
1 dl olja
1 dl sirap (jag använde mörk)
1 pkt jäst
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor
2 dl Havregryn
Rågsikt
Vetemjöl
Beskrivning:
Häll havregryn i en bunke och häll över det heta vattnet.
Låt stå och svälla tills det är ljummet (37 grader).
Värm mjölken och oljan till 37 grader och lös upp jästen i lite av spadet.
Häll i resten av vätskan samt de avsvalnade havregrynen, sirapen, salt och brödkryddor.
Gör en deg med antingen enbart rågsikt eller 50/50 rågsikt och vetemjöl.
Arbeta till en ej för fast deg och låt jäsa i 30 min.
Baka ut brödkakor i storlek så att det går två på vare plåt (använd bakplåtspapper).
Nagga brödkakorna med en gaffel och låt jäsa på plåten i 15 min.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 10-15 minuter tills de fått gyllene färg.