Mexikansk kycklinggryta...
Ingredienser:
1 stor kyckling styckad i mindre bitar
1-2 stora lökar hackade
3-4 vitlökar i små skivor
2 röda paprikor (eller valfri färg)
1 zucchini i små bitar ca 2x2 cm
2-3 stjälkar blekselleri i små bitar
1 stor morot
1 brk tomater (helst passerade)
1 dl kärnfria oliver delade (helst svarta)
1 dl russin (helst sultan)
2 tsk malen kanel
1 tsk spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
2 tsk chilipeppar
1 krm cayenepeppar
1 msk basilika
1 msk oregano
1 l hönsbuljong ca
Olivolja att steka i
Salt efter smak
Peppar efter smak
1½ dl hackad persilja att strö över
Beskrivning:
Börja med att bryna lök så den blir genomskinlig i en gryta, lägg i alla kryddor så att de får fräsa med ett par minuter, lägg i grönsakerna, rör om, sänk värmen.
Bryn kycklingbitarna några i sänder i en stekpanna så att de får fin färg, lägg i dem i grytan med löken, häll på tomaterna, lägg i oliver och russin.
Späd med buljong så att det knapp täcker och låt det småkoka i ca 45 min eller tills köttet nästan ramlar isär, smaka av ett par gånger under kokningen till önskad styrka. Strö över persilja.
Receptet är hämtat från matklubben.se och kopierat rakt av...
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
God och annorlunda kycklinggryta. Jag skippade oliver, russin och persilja när jag gjorde den. Det är kryddblandningen som är det intressanta...
Bröd utan jästid...
4 dl vatten
1 pkt jäst
1 msk olja
10 dl vetemjöl special (eller egen blandning)
2 tsk salt
2 msk sesamfrön
Exempel på mjölblandning:
2 dl graham, 2 dl havrekli, 1 dl solrosfrön, resten vetemjöl special)
Beskrivning:
Värm vattnet till fingervärme, ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll vattnet över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt oljan.
Rör ner mjöl och salt i degvätskan. Knåda tills det bildats en smidig deg.
Olja och bröa en brödform, 1½ liter, med sesamfrön. Lägg degen i formen.
Ställ in brödet i mitten av den kalla ugnen. Sätt ugnen på 250 grader. Låt brödet stå i ugnen ca 35 minuter.
Stjälp upp det färdiggräddade brödet på ett galler och låt det kallna.
Receptet är hämtat från matklubben.se
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Perfekt att baka på lördag morgon. Det tar inte ens en timme att göra =)
Cheesecake...
Ingredienser:
Deg:
1,5 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
150 g smör
Fyllning:
3 ägg
200 g philladelfiaost
1,5 dl matlagningsyoghurt
1 dl floursocker
3/4 dl blåbärsylt
Ovanpåfyllning:
1,5 dl blåbärsylt
200 g blåbär
Beskrivning:
Finfördela smöret.
Knåda ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar botten.
Lägg stor vikt vid kanterna och gör de 2-3 cm höga.
Grädda botten i 200 º i 10 min nederst i ugnen.
Avkyl pajskal ca 15 min.
Blanda alla ingredienser till fyllningen.
Häll i fyllning och grädda ytterligare 25 min nederst i ugnnen.
Låt kallna och sprid därefter ut sylt och toppa med bär.
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\
Servera med vaniljsås eller glass...
Majas kardemummakaka...
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
100 g smör
1,5 dl socker
1-2 tsk kardemumma
2,5 dl mjölk
Pärlsocker
Beskrivning:
Blanda mjöl och bakpulver. Finfördela för hand smöret i mjölblandningen (ju finare destu bättre).
Blanda i socker och kardemumma och rör tillsist ner mjölken.
Smörj och mjöla en form (använd mjöl istället för ströbröd alltså).
Häll upp smeten och strö pärlsocker över.
Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader tills kakan fått en fin gyllene färg.