Sesampanerad lax med blomkålssallad...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 11 november 2010.
4 portioner, 498 KCAL/portion.

Ingredienser:
1 rödlök
2 röda paprikor
1 zucchini
1 vitlöksklyfta
1 stort blomkålshuvud (ca 800 g)
4 portionsbitar lax (à 125 g)
4 msk sesamfrön
rapsolja
salt och nymald peppar

Dressing
2 msk sesamolja
2 msk japansk soja
3 msk risvinäger (eller vitvinsvinäger)
0,5 kruka persilja
0,5 kruka korriander





Beskrivning:
Skala och skär rödlöken tunt.
Skölj och skär paprika och zucchini i tärningar.
Skala och finhacka vitlöksklyftan.
Fräs alltsammans i 0,5 msk olja.

Ansa blomkålen och bryt den i mindre bitar.
Koka den ett par minuter i lättsaltat vatten.

Sätt ugnen på 200 grader.
Salta och peppra laxen.
Panera den i sesamfrön.
Häll oljan i en ugnssäker form och lägg dit laxbitarna.
Låt dem steka tills de är genomstekta.

Blanda samman alla ingredienser till dressingen.
Blanda dressing och alla grönsaker.
Servera tillsammans med laxen.



Underbart gott! Använde olivolja och vitvinsvinäger till dressingen och det fungerade jätte bra.

Naanbröd med nigellafrö...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 10 oktober 2010.
8 bröd, 255 KCAL/bröd.

Ingredienser:
1 dl standardmjölk
25 g jäst
1 dl turkisk yoghurt
1 ägg
2 msk olja
1 msk strösocker
1 tsk salt
1 msk nigellafrön/kolonji/lökfrön
2,5 dl vetemjöl special fullkorn
4 dl vetemjöl





Beskrivning:
Värm mjölken till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke, häll över mjölken och rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt yoghurt, vispat ägg, olja, socker, salt och frön.
Tillsätt mjölet lite i taget (spara 0,5 dl vetemjöl till utbakningen) och arbeta degen smidig.
Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma till åtta bullar.
Kavla ut bullarna till ovala bröd (ca 0,5 cm tjocka).
Lägg bröden på två plåtar klädda med bakplåtspapper.
Låt jäsa cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader och baka bröden mitt i ugnen i 5-7 minuter.

Pensla gärna bröden med smält smör och servera.

Frasiga minibröd...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 7 juli 2010.
20 bröd, 192 kcal/bröd.

Ingredienser:
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 tsk honung
2 msk olivolja
2,5 tsk salt
3 dl havregryn
1 dl linfrön
10 dl vetemjöl





Beskrivning:
Smula och rör ut jästen i en skvätt av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, honung, olja och salt.
Tillsätt havregryn, linfrön och det mesta av vetemjölet.
Arbeta snabbt ihop degen med en träslev (den ska bli ganska lös).
Pudra över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i en timme.
Sätt ugnen på 250 grader.
Platta försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. OBS förstör inte jäsbubblorna!
Pudra över lite mjöl.
Skär trekantiga snibbar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter tills bröden fått fin färg och ser frasiga ut på ytan.

Rödkålssallad...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 2 februari 2010.
4 portioner, 53 KCAL/portion.

Ingredienser:
500g rödkål
0,5 tsk salt
0,5 dl kesella
0,5 msk vitvinsvinäger
1 krm svartpeppar




Beskrivning:
Strimla kålen tunt med en mandolin eller osthyvel.
Blanda kål och salt. Låt stå 5 minuter.
Krama vätskan ur kålen.
Blanda i kesella, vinäger och nymalen svartpeppar.


 


Morotscones med feta...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 6 juni 2010.
12 scones, 273 kcal/scones.

Ingredienser:
4 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
2 morötter (finrivna)
100 g kallt smöt (i kuber)
4 dl mild yoghurt eller filmjölk
50 g fetaost
1 dl blandade frön (t.ex. linfrön, pumpakärnor, solrosfrön)

Beskrivning:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke.
Tillsätt smöret och nyp ihop med fingrarna till en smulig deg.
Tillsätt morötter och filmjölk.
Smula i fetaosten.
Rör snabbt ihop degen.
Dela degen i tolv bitar och forma de snabbt till bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Strö över fröna.
Grädda mitt i ugnen i cirka 12 minuter.

Margarita lemonad...

Receptet kommer från Laga Lätt nr 6 juni 2010.
4 glas, 177 KCAL/glas.

Ingredienser:
3 dl vatten
0,5 dl strösocker
4 lime (1 dl färskpressad juice)
2 citroner (1 dl färskpressad juice)
1 dl tequila (eller annan sprit)
12 isbitar
0,5 dl salt

Beskrivning:
Blanda vatten och socker, rör tills sockret smält.
Pressa lime och citron.
Blanda sockerlag, limejuice, citronjuice och tequila.
Tillsätt is, skaka eller rör.
Fukta kanterna på fyra glas. Häll salt på ett fat och doppa glasen i saltet.
Häll upp margeritan, drick och njut...

RSS 2.0